Základní kontakt: Pavel Husák ml., mobil: 725 843 055, e-mail: vino-husak@email.cz

O nás

První zlaté pramínky historie našeho vinařství se začaly stékat v osmdesátých letech minulého století. Pramínků přibývalo, přinášely úspěchy na vinařských výstavách, zrodily řeku. V roce 2009 jsme otevřeli novou kapitolu příběhu Rodinného vinařství Pavel Husák. Orientujeme se na tichá vína - převážně suchá a polosuchá. V nabídce naleznete lahodná vína bílá, červená i růžová. Díky vynikající poloze vinic dosahují naše vína vysoké cukernatosti při sběru. Spolu s jemnou kyselinkou a jiskrnou barvou vytváří jednu krásnou symfonii vůně, vzhledu a chuti, které lze jen těžko odolat. Tvoří tak jistotu nezapomenutelného prožitku zaručeně prvotřídních vín, a to nejen mladých, ale též vín archivních. Naše práce snoubí dvě dědiny, Těšany a Nesvačilku, a také tři generace.

Naše vinice se rozkládají na úrodném jižním svahu nad těšanskou přehradou. Rodinné vinařství Pavel Husák ctí tradiční techniky při výrobě vína. Kvalitu vína udržujeme bez chemické stabilizace vždy za využití přirozených vlastností téměř dvaceti odrůd, kdy necháme vyniknout krásu a jedinečnost každé z nich. Sluneční paprsky, které na těšanské vinohrady dopadají v letních měsících po celý den, dávají dozrát vinařským skvostům, jakým je například Müller Thurgau.

Je teplý letní večer. Nad kopcem s kaplí zapadá slunce, v krbu tiše praská oheň a ve sklence voní těšanské kapličkové...

Filosofie vinařství

Tři generace, dvě dědiny, jeden sklípek...

Naše sídlo - sklípek se nachází v malinké obci na Brněnsku, v Nesvačilce. Vinice se rozkládají  v sousední vinařské obci Těšany na úrodném jižním svahu nad rozlehlým rybníkem v krásné chráněné lokalitě uprostřed zpěvu vzácného ptactva a rozličných rostlin. Nachází se zde také originální přírodní prvek - Hlaváčková mez, na níž každoročně kvete mimo jiného i hlaváček jarní. Kaple Panny Marie nad vinohrady, kterou postavili těšanští jako výraz díků za návrat z koncentračních táborů 2. sv. v., se tyčí jako posvátná dominanta posvěcující oázu klidu, jíž tato lokalita bezesporu je.
 
Těšany leží na pomezí Hanáckého slovácka a Brněnska ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. V našem vinohradě najdete mladé roztomilé hlavičky i třeba čtyřicetileté kmety révy vinné.

Pavel Husák začal vinařit v osmdesátých letech minulého století. Dnes se vinařství Pavla Husáka ujímá další generace. Třebaže je do této činnosti odpočátku zapojena celá rodina, nejstarší syn Pavel se se svou ženou Lenkou věnuje této práci jako svému životnímu povolání v Nesvačilce. Jeho bratr Petr jako vedoucí našich vinic pečuje o révu a kvalitu hroznů a v tomto oboru se dále vzdělává a je rozhodnut se též vinaření odevzdat.

Našim cílem je připravit odrůdové víno z oblasti, která je pro danou odrůdu nejvíce typická. Zákazníci pak mají přesný přehled o původu hroznů. Spolupracujeme s firmou Šinkvický dvůr z Těšan, která nám ze svých asi 20 hektarů vinic dodává výborné hrozny odrůd Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské modré a Sauvignon. Z dalších lokalit, odkud dlouhodobě zpracováváme výborné hrozny, jmenujme například viniční trať Nové hory u Morkůvek. 

Pro další rozvoj jsme započali v těchto dnech obnovu vinic v Těšanech, přičemž jsme se ujali vinic zpustlých a na jejich místa jsme na jaře roku 2016 vysadily vinice nové v celkovém množství 8000 hlaviček ke stávajícím 4000 hlav révy. Jedná se o časově, fyzicky i jinak náročnou práci, ale jsme přesvědčeni, že je tato etapa pro pozitivní ráz dané přírodní lokality a i pro budoucnost a soběstačnost vinařství nezbytná. Nejen toto odvětví naší činnosti můžete sledovat téměř online na našem facebookovém profilu.

Nejvíce oblíbeným pokladem je i mezi významnými odborníky obdivovaný Müller Thurgau, který je zpracován z našich hroznů. Záměrně tuto odrůdu zdůrazňujeme jako naši vlajkovou loď, poněvadž byla v minulosti degenerována a odsouvána na víno podřadné jakosti. Neprávem, vždyť každá odrůda má svůj příběh, o který nutno pečovat. Hrozny zrají na zmíněném jižním svahu viniční trati Vinohrádky - Kaple u Těšan, která svými podmínkami poskytuje nejen této odrůdě jedinečný a tajemný terrior severní části vinařské podoblasti. Naší vinařské lokalitě vděčíme mimo jiné za velmi specifické a příjemně řízné kyselinky, které pomáhají udržet víno svěží po celá léta. Velké úspěchy sklízí na místních vinařských výstavách i další naše staré klasiky - "vlašáky",  tramíny či "vavřince". Setkáte se zde s úchvatným a dnes již vzácným Neuburským. V rámci výsadby jsme se zaměřili nejen na klasiku (Ryzlink rýnský, Tramín červený, Rulandské šedé, Pálava), ale též na oblíbené rezistentní odrůdy, jakými jsou například Cabernet Cortis, Solaris a v neposlední řadě Hibernal.

Co je to selské víno a tradiční metoda?

Vinařství Husák ctí tradiční techniky při výrobě vína. Současný trend zavádění novot do výroby a konzervace produktů chemicky je nám naprosto cizí. Zásadou jsou zdravé hrozny, spontánní kvašení a minimální zásahy do přirozeného zrání vína. Naše vínko je ve vinicích ošetřováno postřiky s velkým ohledem na přírodu (o to více okopáváme a provádíme zelené práce). Při zpracování hroznů a výrobě vína nepoužíváme žádné přidané kvasinky, žádné enzymy, žádné taniny a co je potřeba zdůraznit, zásadně neodbouráváme kyseliny a co je také důležité, kyseliny neodbouráváme ani u vín červených. Červená vína dozrávající v našich klimatických podmínkách tak v některých případech potřebují delší dobu zrání (první rok až dva v dřevěných sudech), ale postupem času za odborného dohledu vinařů vznikají tajuplné příběhy bez rušivých zásahů, příběhy plné historie i živé přítomnosti. Při pečlivém ručním obdělávání a ošetřování vinic se pak řídíme prastarou pravdou, že dobré víno vzniká ve vinici.

Co je naším přáním?

Naším přáním je učinit člověka, který k nám přichází, spokojeným a veselým. Přijďte ochutnat naše vínko. Vínko, které v sobě nese vzpomínky, tradice. Vínko, které v sobě nese také život, jiskru, veselí a dobrou náladu. Jistě uvítáte milé venkovské a rodinné prostředí kořeněné dováděním dětí, místo, které vykazuje prvky nenarušené historie, zažijete západ slunce nad vinicí či posezení ve sklípku za zvuku housliček, kde se k jídlu připíjí to nejlepší odrůdové vínko a zpívají se ty nejkrásnější lidové písničky, při kterých vstupují slzy do očí...


Ptáte se sklepmistra (Z rozhovoru pro Katalog tradičních řemesel, Sdružení Za humny)

Jaká je Vaše oblíbená odrůda?

U této otázky se vždycky maličko potím, protože odpovědět není snadné hned z několika důvodů. I vinné chutě vinaře se mění, ročníky jsou různé a taky záleží, jakou má člověk náladu, co zrovna jí a jak je venku. V letním horku bych to viděl třeba na vychlazený mladší veltlínek nebo starší rýňák, k pomlaskávání, posrkávání či přípitku dejme tramín nebo sladší šeďák a k červenému tučnému masu vavřinec nebo nějakou hodně divokou mladou rulandu modrou. Děláme malé šarže a hodně odrůd a ročníků, což je "piplačka", ale každý si pak vybere to svoje. A co je hlavní, v tom víně člověk cítí vinohrad. Co se týče mého doporučení, tak máme teď hodně zajímavou nabídku Ryzlinků vlašských z různých ročníků (aktuálně se nabídka proměnila, pozn.vinaře), ale jinak je to na každém, co komu sedne. Určitě je potřeba si to v klidu ochutnat. Mě nejvíc u té naší "tradiční" a "selské" a "přírodní"  metody baví sledovat, jak je víno odlišné v tom kterém ročníku, z toho kterého místa a konečný výraz dost ovlivní i zbytkový cukr. První dva roky se to přírodní víno změní opravdu hodně. Já ale často a rád říkám, že my ve vinici a ve sklepě děláme sice nesmírně důležitých, ale pouhých 5% z celkového toho úžasného i nevyzpytatelného díla. Ten zbytek dělá tam nahoře Někdo jiný. U nás lze totiž nalézt vína, při kterých si i s ateistou povídáme o Bohu.

 

Vybíráme z myšlenek na našem facebookovém profilu https://www.facebook.com/vinohusak :

(Nejen) pro rodiče: Berte svoje děti takoví, jací jsou. I toto přirovnávám k vínu.

Mám spousty odrůd, každá má jiný zbytkový cukr a kyselinky s ohledem na ročník a další věci, které přichází. Jsou vína, která ladí tomu, která chutnají onomu. Mám spousty vín, které bodují na většině výstav a lidé si pomlaskávají. Mám vína, která v sobě skrývají napínavé příběhy a hluboká tajemství.

Pak jsou vína, kterým se člověk musí věnovat víc. Zřídka se naskytne i nějaká vada, která se musí řešit často i složitě. Jsou vína, která chutnají jen úzkému okruhu lidí. A konečně i vína, která chtějí svůj čas. A která v jistém smyslu dokážu přijmout pouze já jako "rodič", či mnohem přesněji: "pěstoun". Protože k nim mám diametrálně jiný vztah než ostatní. Možná se ale z těch vín po čase, po obdobích plných trpělivosti, pokory a píle zrodí medicína, třeba i zázrak, z jehož darů bude obohacena naše společnost. Ano, společnost lidí různých odrůd, kyselin, ročníků, zbytkových cukrů, různě proběhlých sekundárních fermentací a oxidací.

Může pak vzniknout cuvée, které by jinde a jinak vzniknout nemohlo. Tato cuvée dokáží měnit dějiny k lepšímu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V letošním roce se nám podařilo vybavit vinařství novou technikou (malotraktor, rotační kypřič). Pořízení této techniky nám umožňuje realizovat obnovu vinic a obdělávat ty stávající. Pořízení techniky bylo částečně umožněno podporou v rámci projektu Zemědělská technika, operace Investice do zemědělských podniků, Program rozvoje venkova. Děkujeme.


Amatérské dobové video šeptá o tom, jak to máme se vztahem k lidem, k vínu a k tomu kopci s vinicí pod kapličkou...